VOCUS architecten bna uit Bussum publiceerde op haar website onlangs een interessant projectartikel over winkelcentrum Het Stroink in Enschede. VOCUS – verantwoordelijk voor het fraaie ontwerp voor de herontwikkeling van het winkelcentrum – gaat in dit artikel nader in op de ontwerpopgave en licht enkele aspecten van het plan nader toe.

Intensieve make-over winkelcentrum Het Stroink in Enschede
Het Enschedese winkelcentrum Het Stroink was toe aan een intensieve make-over. Dit overdekte winkelcentrum, gelegen in stadsdeel Zuid, dateert uit de jaren ’80 en biedt plek aan zowel lokale detaillisten als landelijke ketens. Het ligt centraal in de wijk Stroinkslanden, gebouwd tussen 1970 en 2000.

Ontwerpopgave
Het winkelcentrum oogt in haar huidige staat als een lappendeken door de verschillende bouwstijlen en aanpassingen die er gedurende dertig jaar zijn gedaan. Ook mist het pand aansluiting bij haar groene omgeving.

Totaalconcept
De eigenaar WP Retail Invest heeft VOCUS gevraagd om een ontwerp dat past bij de eisen en wensen van de hedendaagse consument. Daarnaast wil zij inspelen op toekomstige ontwikkelingen zoals verduurzaming van winkelcentra.

De opgave had een aantal essentiële onderdelen in zich. Eenheid in de uitstraling van het winkelcentrum, een betere aansluiting op de groene omgeving en naastgelegen wijk en meer comfort voor de consument. Tegelijkertijd wil de nieuwe eigenaar, WPRI, ook een flinke sprong voorwaarts maken in verduurzaming. VOCUS en Blom&Moors besteden in haar ontwerp veel aandacht aan het terugbrengen van de samenhang in uitstraling, aansluiting bij de natuurlijke omgeving en het gebruik van duurzame materialen als hout. Met name de gevel speelt hierin een grote rol. In het ontwerp van VOCUS krijgt de gevel één aanzicht. Het huidige metselwerk dat nu overgaat in trespa platen wordt vervangen door een schil met een natuurlijke uitstraling. Een vernieuwde binnenstraat levert meer comfort op voor de consument. Zo wordt meer daglicht binnengebracht, wordt het geheel ruimtelijker en daardoor ook meer overzicht in de indeling.

Overgang binnen- en buitenruimte
Ook de buitenruimte, als toegangspoort naar het winkelcentrum krijgt een frisse en toegankelijke uitstraling. In samenwerking met Blom&Moors is een ontwerp gemaakt voor invulling van de directe omgeving en vernieuwing van de binnenstraat. Er komen twee pleintjes, ingericht als verblijfsruimte voorzien van groen en bankjes. Deze twee nieuwe pleintjes komen op de hoek van het gebouw en vormen een verlengstuk van de vernieuwde binnenstraat. Hierdoor ontstaat een natuurlijke overgang tussen binnen en buiten.

Uitbreiding vierkante meters
Naast een grondige facelift wordt ook het aantal vierkante meters (nu 4.200) uitgebreid door middel van een aanbouw. Hier komt een tweede supermarkt (Aldi).

De start van de renovatie staat gepland voor begin 2019. Het vernieuwde winkelcentrum wordt naar verwachting eind 2019 / begin 2020 opgeleverd.

Bron: https://www.vocus.nl/project/retail/winkelcentrum-het-stroinck-enschede.html