DUIVEN – Vanwege de aanzienlijke leegstand in het Duivense winkelcentrum De Passage voelt de eigenaar zich genoodzaakt in te grijpen. Supermarkten Jumbo en Albert Heijn moeten De Passage uit het slop trekken.

Het winkelgebied in Duiven moet door kleiner te worden méér bezoekers gaan trekken. Jumbo, die nu nog aan de Rijksweg zit, moet verhuizen naar de kop van De Passage aan de Kastanjelaan, tegenover het gemeentehuis. Een deel van het winkelcentrum aan deze oostkant wordt gesloopt zodat er plaats komt voor onder meer Jumbo en Hema. Op het dak komt een parkeerdek met zo’n honderd parkeerplaatsen. “Met de verplaatsing van de Jumbo halen we behoorlijk wat winkelmeters uit de markt en voegen we woningen in het centrum toe”, zegt Roderik Lüschen van eigenaar WP Retail Development & Management (WPRI). Voor de plek van de huidige Jumbo denkt WPRI aan een nieuw complex met zo’n veertig appartementen.

De beoogde entree van De Passage aan de Kastanjelaan in Duiven

 

Deels sloop, deels nieuwbouw voor AH
De andere supermarkt bij De Passage, Albert Heijn, moet een kwartslag worden gekanteld zodat de entree ín het winkelcentrum kan komen. Hiervoor wordt de supermarkt deels gesloopt en krijgt het een nieuwbouwdeel tegen het huidige De Passage aan. Op dit deel staan met potlood zo’n vijftien appartementen ingetekend, verdeeld over drie verdiepingen.

De Passage krijgt vermoedelijk drie grote entrees. Lüschen geeft aan dat er enkele kleine ingangen gesloten worden om een logische doorstroom door het winkelcentrum te krijgen. Bezoekers moeten meer worden getriggerd om gebruik te maken van de parkeerplaatsen naast het gemeentehuis en bij Albert Heijn. Lüschen hoopt dat zij ook verleid worden na hun boodschappen in De Passage richting de winkels in de Pastoriestraat en de horeca op het Remigiusplein te trekken. “Het winkelaanbod wordt qua oppervlakte kleiner, maar volgens ons ook aantrekkelijker. Het doel is dat Duiven meer bezoekers krijgt, waar alle ondernemers van meeprofiteren.”

Consequenties voor ondernemers
De plannen voor De Passage zijn weliswaar in grote lijnen uitgezet, maar er kan nog veel veranderen. Lüschen: “Dit wordt een heel omvangrijke actie met consequenties voor ondernemers en omwonenden. Als we verder zijn met de plannen, gaan we ook een-op-een gesprekken voeren met ondernemers en omwonenden goed informeren.”

Burgemeester en wethouders van Duiven zijn ‘positief over het feit dat er een herontwikkeling en aanpak van de leegstand plaatsvindt’. De komende maanden buigen zij zich verder over het plan, waarna ook de gemeenteraad nog akkoord moet gaan.

De beoogde nieuwe situatie vanaf de Thuvinestraat, bij Albert Heijn

Bron: De Gelderlander d.d. 16-07-2021