WINSUM – Op woensdag 7 september om 11.00 uur opent burgemeester Rinus Michels samen met de ondernemers en de eigenaar het vernieuwde winkelcentrum Obergon in Winsum. Vanaf dat moment kan de consument terecht in een modern winkelcentrum met winkels van Albert Heijn, Etos, Gall & Gall, TerStal familiemode en kapsalon Hairpoint. Wethouder Harmannus Blok: “Ik ben blij met deze verrijking van de winkelvoorzieningen in Winsum. Hiermee is de eerste stap naar een toekomstbestendig winkelgebied voor Winsum en omgeving gezet.”

Het dorp Winsum heeft in de wijk Obergum een winkelcentrum met appartementen. Nadat de ondernemer van de supermarkt aangaf dat er te weinig winkelruimte was om zijn winkelformule goed te kunnen ontplooien, zijn er gesprekken geweest met de gemeente en met de eigenaar van het complex over een oplossing. In 2015 is de verbouwing en uitbreiding van start gegaan. Niet alleen de nieuwe supermarkt heeft een heel ander aanzien gekregen. Ook de rest van de ondernemingen in het complex zijn van plek veranderd, krijgen een andere uitstraling of zijn geheel nieuw.

03-02-nieuwe-huurders-obergon

De openbare ruimte ziet er ook heel anders uit. De eigenaar van het complex, de ondernemers, de gemeente, de speeltuinvereniging en de vogelvereniging (voor de volière) hebben samen een plan gemaakt voor het hele gebied. Parkeren wordt anders en beter geregeld: minder aan de voorzijde parkeren en meer aan de achterzijde. Het gebied krijgt meer groen. De openbare ruimte wordt leuker waardoor bezoekers worden uitgenodigd langer te blijven. Een klankbordgroep met o.a. omwonenden, jongeren en het gehandicaptenplatform heeft hierin meegedacht.

In combinatie met de recent heringerichte Onderdendamsterweg heeft het hele winkelgebied aan de noordkant van het dorp een krachtige uitstraling gekregen. De voorzieningen voor de jeugd bij het winkelcentrum worden nog aangepakt. Er komt een multifunctioneel speelveld en een pannakooi. De oudere jeugd gaat zelf de nieuwe JOP (Jongeren Ontmoetingsplek), bestaande uit twee zeecontainers, afmaken. Eerder legde de speeltuinvereniging met geld van het leefbaarheidsloket al een kabelbaan aan.

03-01-nieuwe-huurders-obergon

In november wordt het totale project ‘Herinrichting Onderdendamsterweg / winkelcentrum Obergon’ feestelijk opgeleverd. Met dit project is de noordkant van het centrum versterkt. Ondernemers en gemeente zetten gezamenlijk in op versterking van de zuidkant ( Boogplein) en op een sterke verbinding tussen noord en zuid (Hoofdstraat Obergum). Doel is een winkelcentrum dat de uitdagingen van de toekomst aan kan.

Bron: www.westnieuws.nl (06-09-2016)